05 Ιαν 2016

Helloween Κύριο

Πολύ “φορτωμένη” η χρονιά που μας πέρασε για τους Helloween. Έκλεισαν τριάντα χρόνια απόλυτα ενεργής παρουσίας στη μουσική, κυκλοφόρησαν καινούργιο album συνοδευόμενο από Ευρωπαϊκή περιοδεία κι επίσης έχουμε το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε για το συγκρότημα. Βρίσκομαι ανάμεσα σε δύο “θηρία” που μου ρίχνουν ένα κεφάλι ο καθένας και προσπαθώ να τους αποσπάσω όσο περισσότερα μπορώ γι αυτόν το απολογισμό. Οι Michael Weikath και Sascha Gerstner, κιθαρίστες των Helloween, δείχνουν να απολαμβάνουν τους καρπούς αυτών των τριάντα χρόνων προσπαθειών. Συνέντευξη Δημήτρης Καζαντζής


Rockpages.gr: Έρχομαι από την Ελλάδα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ανήκετε στους δεκαπέντε μόνο αγαπητούς Γερμανούς στη χώρα μου...

Michael Weikath: Ουάου!Helloween103

Rockpages.gr: Οι Έλληνες ανυπομονούν να σας δουν ζωντανά για άλλη μια φορά, αλλά δεν βλέπω την Ελλάδα στις tour dates που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Υπάρχει κάποια ελπίδα της τελευταίας στιγμής;

Michael Weikath: Είχαμε κανονίσει να παίξουμε με τους Judas Priest στο καλοκαιρινό φεστιβάλ αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορέσαμε να παίξουμε….δεν ξέρω στ’ αλήθεια τι ακριβώς έγινε. Υπήρχαν διαφορετικοί  promoters και το όλο θέμα δεν λειτούργησε τελικά. Λυπάμαι πολύ που δεν μπορέσαμε να παίξουμε για τους Έλληνες οπαδούς μας.

Rockpages.gr: Ποια από τις εμφανίσεις που έχετε κάνει στη χώρα μου σας έχει μείνει στη μνήμη σας ως η καλύτερη;

Michael Weikath: Η καλύτερη μας εμφάνιση ήταν πιθανώς εκείνη στην βιομηχανική περιοχή της Αθήνας (σ.σ. Μάλλον στο Γκάζι, σ' εκείνη την αποθήκη αναφέρεται, το Νοέμβριο του 2007). Φυσικά υπήρξαν και άλλες εμφανίσεις οι οποίες ήταν διασκεδαστικές, συγκινητικές και έντονες αλλά δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο εκείνη….το σόου ήταν μεγάλο και το απόλαυσα δεόντως. Τις περισσότερες φορές παίζουμε σε clubs και ο ήχος δεν είναι τόσο καθαρός, έτσι η εμφάνιση σε εκείνη την βιομηχανική περιοχή ξεχωρίζει για μένα παρόλο που δεν θυμάμαι πως ακριβώς λεγόταν….ήταν κατάμεστο από fans και μου άρεσε πολύ αυτό. Εάν δεν κάνω λάθος παίξαμε “A Tale That Wasn’t Right» εκείνη τη νύχτα και τα πάντα ήταν υπέροχα. Ήταν διασκεδαστικό!

Rockpages.gr: Μετά την Ευρώπη στις αρχές της νέας χρονιάς, συνεχίζετε στις Η.Π.Α. Πως είναι αλήθεια τα πράγματα για τους Helloween εκεί; Έχετε και τη Monsters Of Rock Cruise στην αρχή...

Sascha Gestner: Έχουμε προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις σε μεγάλες πόλεις και επίσης θα παίξουμε στον Καναδά. Το Monsters of Rock Cruise μας δίνει την ευκαιρία να κανονίσουμε κάποιες επιπλέον εμφανίσεις στην Αμερική εκείνη την περίοδο.  

Helloween102

Rockpages.gr: Το 2015 μοιάζει μια πολύ σημαντική χρονιά για τους Helloween. Οι Helloween κλείνουν τριάντα χρόνια καριέρας, έχουν καινούργιο album, περιοδεία αλλά έχουμε και την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου που αφορά το συγκρότημα. Πείτε μου αρχικά ποια είναι η ανταπόκριση μέχρι σήμερα του “My God Given Right”;

Sascha Gestner: η ανταπόκριση έως τώρα υπήρξε εξαιρετικά καλή……δεν μπορούμε να τους ρωτήσουμε όλους αλλά……Helloween104

Michael Weikath: Μέχρι στιγμής μόνο ένα άτομο έχει πει πως το άλμπουμ δεν ήταν καλό. Οι υπόλοιπες κριτικές είναι πολύ θετικές και ενθουσιώδεις. Προσωπικά πιστεύω πως το διακατέχει μια μαγεία που χρειάζεται να ανακτηθεί ξανά από το κοινό μας στο μέλλον. Σε δέκα περίπου χρόνια όλοι θα καταλάβουν τι εννοώ. Όταν οι πρώτες κριτικές άρχισαν να έρχονται ήμουν περίεργος κατά κάποιο τρόπο γιατί ως καλλιτέχνης που δημιουργεί μουσική δεν μπορώ να έχω καθαρή εικόνα για το πώς είναι το άλμπουμ. Θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο δυνατά μας άλμπουμ μαζί με το ‘Keeper…’ και τα δυο είναι άλμπουμ που εκτιμώ. Το “My God-Given Right” έχει αυτή τη μαγεία και άψογες συνθέσεις και στίχους και όπως προείπα είναι ένας πολύ δυνατός δίσκος.       

Rockpages.gr: Πολύ ιδιαίτερος τίτλος, ποιανού ήταν η έμπνευση και πως βρέθηκε ο Pumpkin Head στους πάγους;

Michael Weikath: Είναι σαν ένα ρομπότ κολοκύθα. Είναι αυτό που χρειαζόμασταν για αυτή τη φορά….δεν έχω ιδέα τι μπορεί να είναι την επόμενη…..Νομίζω πως όλο το artwork ήταν πολύ δυνατό.

Sascha Gestner: Ω ναι, με το άγαλμα της ελευθερίας και τα ρομπότ κολοκύθας. Σκεφτήκαμε πως ήταν πολύ ωραίο. Μου άρεσε πολύ αυτό το artwork.

Rockpages.gr: Αλήθεια, ποιο είναι το πιο απίθανο μέρος που έχετε φανταστεί να δείτε τον Pumpkin Head;

Michael Weikath: Στ’ αλήθεια δε ξέρω…..θα μπορούσα να αραδιάσω μερικά μέρη τώρα αλλά δεν είμαι σίγουρος!

Rockpages.gr: Πείτε μου λίγα λόγια για το “Hellbook”, είναι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί για τους Helloween, ποιο θεωρείτε σπουδαιότερο κίνητρο για να το αγοράσει κάποιος;

Sascha Gestner: Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως είναι δημιούργημα των οπαδών μας….είναι δυο τύποι από την Ισπανία που εμπνεύστηκαν την ιδέα αλλά το αρχικό προσχέδιο ήταν Ισπανικο-Αγγλικό… αλλά είχαν συγκεντρώσει τόσα πράγματα, τόσο υλικό από το παρελθόν και έτσι το management μας προσπάθησε να ξεχωρίσει κάποια πράγματα για να φανεί πιο επαγγελματικό και μετά από πολύ προσπάθεια βγάλαμε μια ειδική περιορισμένης διαθεσιμότητας έκδοση 777 αντιτύπων! Εκεί μέσα υπάρχουν πολλές ιστορίες και φωτογραφίες για τις οποίες οι οπαδοί μας δεν γνωρίζουν και είμαι σίγουρος πως θα τους αρέσει πολύ. Θα δείτε τον Michael να παίζει κιθάρα σε νεαρή ηλικία, θα δείτε εμένα να παίζω κιθάρα σε νεαρή ηλικία… βασικά όλες αυτές τις φωτογραφίες από το παρελθόν που είναι πάρα πολύ καλές. Θα δείτε σχέδια από τις αρχές του ’80 όταν ο Michael έκανε τις πρώτες του προσπάθειες για το λογότυπο των Helloween. Έχουμε ακούσει πολλές φήμες για τους Helloween όλα αυτά τα χρόνια και αυτό το βιβλίο είναι αλήθεια το βιβλίο της αλήθειας για τους Helloween….αυτό πιστεύω. Η περιορισμένη έκδοση είναι υπογεγραμμένη από όλους εμάς, όπως επίσης και από τους Kai Hansen και Michael Kiske. Και έπειτα έχουμε την κανονική έκδοση η οποία μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακή αλλά έχει όλα τα θεμελιώδη στοιχεία εκεί μέσα… συνοπτικά, είναι ένα πολύ καλό βιβλίο.  

Helloween106Rockpages.gr: Υπάρχει πλάνο για κάποιο live album; Έχουν περάσει χρόνια από την κυκλοφορία του “Legacy World Tour”...το οποίο έφερε το live άλμπουμ το 2007.

Michael Weikath: Όχι, δεν υπάρχουν σχέδια για κάποιο live άλμπουμ. Από την άλλην όμως το management μας, μαζεύει κομμάτια από διάφορες εμφανίσεις ανά τον κόσμο άρα υποπτεύομαι πως ίσως να τα χρησιμοποιήσουν κάποια στιγμή.   

Rockpages.gr: Υπήρξε κάποια στιγμή αυτά τα τριάντα αυτά χρόνια που είπατε “κάτι δεν πάει καλά, κάτι πρέπει να κάνουμε”;

Michael Weikath: Και φυσικά υπήρξαν αρκετές τέτοιες στιγμές… μερικές φορές δεν ξέρεις πως έμπλεξες έτσι. Ευτυχώς είμαι αρκετά σίγουρος για την πορεία των δεδομένων με τα οποία δουλεύουμε αυτή τη στιγμή και όλα πάνε ρολόι από τη στιγμή που ο Sascha ήρθε στην μπάντα. Δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός κιθαρίστας, αλλά και ένας υπέροχος άνθρωπος. Όπως ξέρετε είχαμε πολλά προβλήματα με διάφορα μέλη στο παρελθόν… και δε θα ήθελα να προβώ σε λεπτομέρειες… αλλά, ναι ο Sascha προτείνει πράγματα για την καριέρα των Helloween. Δεν είμαστε μόνο εγώ και ο Marcus που παίρνουμε τις αποφάσεις. Ο Sascha επίσης μοιράζεται τη γνώμη του και ενδιαφέρεται για όλες τις αποφάσεις μας. Είναι η καλύτερη φάση μου αυτή την περίοδο με τους Helloween διότι στο παρελθόν ήταν μόνο μπελάδες, μπελάδες, και πιο πολλοί μπελάδες!

Helloween105

Rockpages.gr: Οι Helloween είναι μάλλον οι μοναδικοί σοβαροί εκπρόσωποι του λεγόμενου power metal στις μέρες μας. Το είδος παρουσιάζει μια φθορά εδώ και χρόνια, πιστεύετε ότι αυτή είναι πρόσκαιρη;

Michael Weikath: Πιστεύω πως πάντα θα υπάρχουν νέες μπάντες των οποίων στόχος θα είναι να προσπαθήσουν να γίνουν μεγαλύτεροι από τους Helloween. Για παράδειγμα, υπάρχει αυτή η Ιταλική μπάντα, οι Trick or Treat οι οποίοι είναι πολύ εντυπωσιακοί. Ο Luca Turilli με τους Rhapsody ήταν επίσης πολύ καλός. Νομίζω πως ήταν μοναδικός, ειδικά με όλες αυτές τις κλασσικές μουσικές συνθέσεις….είναι power metal με συμφωνικά στοιχεία. Μου αρέσει πολύ αυτή η μουσική.

Sascha Gerstner: Το θέμα είναι πως οι Helloween είναι μία μπάντα με επιρροή και είναι σύνηθες για εμάς να έχουμε νέες μπάντες που έρχονται και λένε το πόσο η μουσική μας άλλαξε τη ζωή τους και επηρέασε το στυλ της μουσικής τους.

Michael Weikath: Εάν θες να παίξεις power metal πρέπει να το φτάσεις στα άκρα… πρέπει να παίζεις πολύ καλά και να βλέπεις τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά από την προσέγγιση των, ας πούμε, hair metal ή των rock ‘n’ roll μπαντών. Πρέπει να έχεις διαφορετική προσέγγιση και το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσεις τη δική σου ταυτότητα. Είναι μια πρόκληση για τις νέες power metal μπάντες το να συλλάβουν κάτι εντυπωσιακό στο μέλλον. Υπάρχουν επίσης πολλές μπάντες που προσπαθούν να αντιγράψουν το στυλ των Helloween ή να γίνουν οι επόμενοι Dream Theater και να μην είναι καθόλου δημιουργικοί και μοναδικοί. Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Μην ξεχνάς πως οι Helloween έχουν επιρροές από πολλές άλλες μπάντες όπως για παράδειγμα από τους Beatles ή τους Deep Purple. Παρόλα αυτά, διατηρούμε τον δικό μας ήχο. Οι νέες μπάντες δεν θα έπρεπε να αντιγράφουν τις αγαπημένες τους μπάντες, αλλά θα πρέπει να «φτιάχνουν τη δική τους σούπα».   

Rockpages.gr: Τελικά, ο Θεός αγαπάει το rock 'n' roll;

Michael Weikath: Ναι….θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο rock ‘n’ roll αλλά στην αρχή ο Kai Hansen δεν ήταν και τόσο ζεστός στην ιδέα του απόλυτου rock ‘n’ roll. Από την άλλη, τα καταφέραμε αρκετά καλά δίχως αυτά τα στοιχεία, οπότε δεν έχω κανένα παράπονο…..αλλά και φυσικά έχουμε rock ‘n’ roll χαρακτηριστικά στον ήχο μας. Όταν έκανα το ‘Nothing To Say’ , χρησιμοποίησα πολλές πινελιές rock ‘n’ roll… το θέμα είναι το πόσο αυθεντικό είναι και το πόσο κατάλληλο για το είδος της μουσικής μας… το στυλ μουσικής των Helloween.

Helloween101

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Battle Beast Barb Wire Dolls »

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Ι Have Something To Say

Copyright © Rockpages.gr | Created by ZulusitesZuluSites