05 Νοε 2015

Monster Magnet Κύριο

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία μας κουβέντα με τον Dave Wyndorf, κατά την οποία αναφέρθηκε στο project που τελικά ονομάστηκε «Cobras and Fire (The Mastermind Redux)». Ο άνθρωπος που ζει πίσω από τα σύννεφα είχε ξανά μεγάλα κέφια… Συνέντευξη, απομαγνητοφώνηση, μετάφραση: Ρωμανός Τερζής

Rockpages.gr: Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, για το «Milking the Stars», ήδη ήθελες να κάνεις κάτι αντίστοιχο, ένα re-imagination, με το «Mastermind». Η διαδικασία ήταν η ίδια; Αυτοσχεδιαστικές αλλαγές πάνω στα υπάρχοντα κομμάτια;

Dave Wyndorf: Ναι, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Πήρε περισσότερο χρόνο αυτή τη φορά, γιατί υπήρχε πολύ υλικό από το «Mastermind». Αλλά πέτυχα αυτό που ήθελα.

Rockpages.gr: Ο τίτλος, «Cobras and Fire» προέρχεται από το ρεφρέν του «Hallucination Bomb». Σου πέρασε από το μυαλό η ιδέα να ονομάσεις τον δίσκο «Shake Your Thing in Horny Celebration», που είναι ο στίχος που ακολουθεί;

Dave Wyndorf: [Γελώντας] Wow. Μόλις με νίκησες, νιώθω σαν ηλίθιος. Έτσι θα έπρεπε να λέγεται!

MonsterMagnet03

Rockpages.gr: Πόσο γαμάτο θα ήταν να κυκλοφορήσετε κάτι με αυτόν τον τίτλο;

Dave Wyndorf: [Μιλώντας αργά] Shake your thing in horny celebration…

Rockpages.gr: Μόνο εσύ μπορείς να γράψεις κάτι τέτοιο…

Dave Wyndorf: Γράφω αυτό που θέλω να δω να συμβαίνει!

Rockpages.gr: Καλή απάντηση. Πιστεύω ότι το «Hallucination Bomb» αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκαν τα τραγούδια. Είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια πλέον, πιο space rock, κοντά στο title track του «Last Patrol». Αυτός ήταν ο στόχος σου;

Dave Wyndorf: Δεν ήξερα στην αρχή. Πίστευα πως αν χρησιμοποιούσαμε ακουστική κιθάρα θα γινόταν πιο «on the floor», απογυμνωμένο στα βασικά του στοιχεία. Αλλά το ίδιο το τραγούδι ήθελε να διαρκέσει περισσότερο. «Για κάτσε! Αυτό εδώ θέλει να μεγαλώσει! Και θέλει λίγο mellotron!» Εξελίχθηκε σε ένα όχι τόσο ευθύ rock κομμάτι όσο το πρωτότυπο, αλλά αρκετά rock παρ’ όλα αυτά. Εξεπλάγην και το χάρηκα.

Rockpages.gr: Δύο από τα αγαπημένα μου τραγούδια στο «Mastermind», τα «The Titan Who Cried Like a Baby» και «Time Machine», είναι πλέον instrumentals. Πώς προέκυψε αυτό;

Dave Wyndorf: Θα σου πω τι έγινε. Προσπάθησα να τα τραγουδήσω καλύτερα. Αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο με αυτά τα τραγούδια, δεν θα έπρεπε να επανεκτελεστούν. Βρέθηκα σε αδιέξοδο, κάτι το οποίο είναι ένας κίνδυνος με αυτά τα re-imaginations. Τότε μου ήρθε η ιδέα να τα κάνω instrumentals, γιατί ήταν κάτι το διαφορετικό. Αυτή είναι η δικαιολογία μου.

Rockpages.gr: Πέτυχε. Είναι λίγο σαν soundtracks.

Dave Wyndorf: Αυτό σκέφτηκα και εγώ. Το τραγούδι τίτλων, ή επιπλέον μουσική εμπνευσμένη από ταινία.

MonsterMagnet02

Rockpages.gr: Το «Gods and Punks» είναι ακόμη ένα κομμάτι που βγήκε πολύ καλό όντας stripped down…

Dave Wyndorf: Έτσι έπρεπε να γίνει. Στο παρελθόν κάποιες φορές προσπαθούσα να γράψω στίχους με διττό νόημα: Έγραφα ένα ανεβαστικό rock κομμάτι, όπως το «Gods and Punks», αλλά οι στίχοι ήταν πιο μελαγχολικοί. Κάποιοι νόμιζαν πως είναι ένα ακόμη «fist in the air» rock κομμάτι, ενώ το πιο «ψαγμένο» κοινό καταλάβαινε πως υπήρχε κάτι πιο σοβαρό από πίσω. Πρόσφατα όμως, αποφάσισα πως ίσως πρέπει απλά να πω τα πράγματα όπως είναι. Οι στίχοι του «Gods and Punks» ταίριαζαν καλύτερα με ένα πιο ήρεμο background. Γι’ αυτό το επεξεργάστηκα με αυτόν τον τρόπο. Έβαλα και αυτό το lead που έχει κάτι από Robert Fripp από πάνω, είχε ενδιαφέρον.

Rockpages.gr: Ήθελες και να ξαναδουλέψεις με τον Joe Barresi…

Dave Wyndorf: Ναι, είναι εξαιρετικός. Ενώ δουλεύαμε πάνω στη μίξη, του είπα πως θα ήταν ωραίο να φτιάξει κάτι μόνος του. Γιατί ο Joe δεν είναι απλώς μηχανικός, είναι καλλιτέχνης. Αυτό είναι λοιπόν που ακούς στο τέλος του δίσκου [«I live Behind the Paradise Machine Evil Joe Barresi's Magnet Mash Vol.1»]. Διάλεξε διάφορα Monster Magnet τραγούδια και τα συνδύασε.

Rockpages.gr: Γενικά μιλώντας, πόσο σημαντικός θα έλεγες πως είναι ο ρόλος ενός παραγωγού για τη δημιουργία ενός καλού album;

Dave Wyndorf: Είναι μια ομάδα. Όσο καλύτερη είναι η ομάδα, τόσο καλύτερο είναι το album. Εξαρτάται από το κατά πόσο η ομάδα έχει ένα κοινό όραμα για τον δίσκο. Στους Monster Magnet, από τη στιγμή που εγώ είμαι ο συνθέτης, γράφω το 90% της μουσικής και τους στίχους, είμαι και ο εμπνευστής του οράματος: Πώς πρέπει να ακούγεται, τι θα δοκιμάσουμε, τι θέλω. Αυτό με κάνει κατά κάποιον τρόπο και παραγωγό. Αν όμως οι συνεργάτες μου δεν μοιραστούν αυτή την επιθυμία, το όραμα χάνει την αξία του, γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Είχα εμπειρίες στο παρελθόν με παραγωγούς που δεν είχαν ιδέα για τι πράγμα μιλούσα. Είναι δύσκολο, γιατί το υλικό βγαίνει αλλά δεν είναι όλα όσα θα μπορούσε.

MonsterMagnet01Rockpages.gr: Αν έπρεπε να διαλέξεις έναν ακόμη δίσκο από το παρελθόν, για ένα τελευταίο re-imagination, ποιος θα ήταν και γιατί.

Dave Wyndorf: Ίσως το «4-Way Diablo». Αυτός είναι ο δίσκος με την μικρότερη συμμετοχή από πλευράς μου. Έγραψα τον δίσκο, και ενώ ετοιμαζόμασταν να τον ηχογραφήσουμε χάθηκα από προσώπου γης, γιατί ήμουν εθισμένος σε συνταγογραφημένα φάρμακα. Έπρεπε να μπω στο νοσοκομείο, οπότε το ηχογράφησαν χωρίς εμένα. Θα ήθελα άλλη μια ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε αυτό.

Rockpages.gr: Η τελευταία περιοδεία των Monster Magnet πέρασε και από την Ελλάδα…

Dave Wyndorf: Λατρεύω να παίζω στην Ελλάδα…

[Σε αυτό το σημείο διαλευκάνθηκαν ορισμένες λεπτομέρειες για το after-show στη Θεσσαλονίκη. Το Rockpages.gr δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος στην παρούσα φάση]

… πως τα πάτε εκεί πέρα; Τι σόι τρελή χρονιά διανεύετε; Holy shit!

Rockpages.gr: Τρελή δεν λες τίποτα. Και δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Dave Wyndorf: Ελπίζω να σταθεροποιηθεί λίγο η κατάσταση. Η κατάσταση της χώρας σας, παρότι είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα, είναι παλαιού τύπου μαλακία. Δεν συμβαίνουν αυτά σε μια χώρα με το μέγεθος και την ιστορία της Ελλάδας. Το παρακολουθώ από την αρχή, και δεν ξέρω τι σκατά θα γίνει μετά!

Rockpages.gr: Ποια θα ήταν η ιδανική περιοδεία για τους Monster Magnet; Αν δεν είχες κανέναν περιορισμό.

Dave Wyndorf: Αυτό που θα ήθελα περισσότερο από οτιδήποτε θα ήταν να έχω αρκετά χρήματα και αρκετό χώρο ώστε να έχω μαζί μου όλων των ειδών ωραίους, παλιούς ενισχυτές και κιθάρες, για να αναπαράγω όλους τους ήχους που δημιουργώ στο στούντιο. Θα κόστιζε πολλά λεφτά, γιατί μιλάμε για γύρω στις 27 κιθάρες! Το όνειρό μου είναι να μπορώ να αλλάζω τη διάθεση της μουσικής μέσω διαφορετικών οργάνων. Επίσης, θα ήθελα να παίξω στη μέση, με κόσμο γύρω από τη μπάντα και να προσκαλέσω συγκροτήματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο για το κοινό, όσο και για μένα.

Rockpages.gr: Υπάρχουν κομμάτια των Monster Magnet τα οποία δεν μπορείτε να παίξετε live λόγω αυτών των περιορισμών;

Dave Wyndorf: Θα ήθελα να παίξω όλα τα ήρεμα κομμάτια, ακριβώς ως έχουν. Να παίξω το «Black Balloon» με sitar, να υπάρχουν πλήκτρα εκεί που πρέπει. Τα μελαγχολικά τραγούδια χρειάζονται ειδική περιποίηση, είναι εύθραυστα. Αλλιώς ακούγονται σκατά! Κάποια στιγμή θα ήθελα να κάνω ένα σχεδόν unplugged Monster Magnet tour με λίγα όργανα. Κάτι ήσυχο αλλά και παράξενο. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει.

Rockpages.gr: Υπάρχουν φορές, όχι λόγω εξοπλισμού αλλά εξαιτίας των ίδιων των τραγουδιών, που νιώθεις υποχρεωμένος να παίζεις το ίδιο υλικό συνέχεια; Θα ήθελες μεγαλύτερη ποικιλία;

Dave Wyndorf: Θα ήθελα. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης του ζητήματος και συμφωνώ και με τους δύο. Όταν ένα συγκρότημα έχει πάνω από 20 χρόνια δισκογραφίας, αν ένα κομμάτι του κοινού θέλει να ακούσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι, δικαιούται να το ακούσει. Παίξαμε για ένα διάστημα ολόκληρο το «Last Patrol» album, με ελάχιστες από τις «επιτυχίες» μας. Υπήρξαν ορισμένα παράπονα, αλλά στους περισσότερους άρεσε. Ξέρουν ότι αν δεν ακούσουν το hit σε αυτή τη συναυλία, θα το ακούσουν την επόμενη φορά. Αποτελεί πρόβλημα, αλλά χαίρομαι που το έχω. Καλύτερα από το να μην είχα καθόλου τραγούδια να διαλέξω.

Rockpages.gr: Έχεις αρχίσει να γράφεις νέο υλικό;

Dave Wyndorf: Θα έπρεπε να έχω αρχίσει, αλλά το μόνο που κάνω είναι να πηγαίνω βόλτες με το ποδήλατό μου στο δάσος! Πρέπει να βαρεθώ πολύ για να γράψω. Μετά την ολοκλήρωση του «Cobras and Fire» αποφάσισα να κάνω ένα εξάμηνο διάλλειμα, να απολαύσω το καλοκαίρι και να βαρεθώ θανάσιμα. Από τη βαρεμάρα προκύπτει μουσική. Φαντάζομαι πως το επόμενο album θα βγει στα τέλη του 2016.

Rockpages.gr: Τέλεια. Σ’ ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση.

Dave Wyndorf: Καλή δύναμη. Αν λόγω της κατάστασης χρειαστείς μέρος για να μείνεις, έλα σπίτι μου.

MonsterMagnetBottom

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Mindcrime Empire Circle II Circle »

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Ι Have Something To Say

Copyright © Rockpages.gr | Created by ZulusitesZuluSites